Odkąd pamiętam moja mama przygotowując schab, nim wsadziła go do piekarnika, bardzo często moczyła go przez kilka godzin w mleku. Dzięki temu schab pozostawał niezwykle soczysty. A co będzie, jeśli mleka nie odlejemy, co więcej, wsadzimy je razem ze schabem do piekarnika? Otrzymamy najbardziej soczysty, kruchy i delikatny kawałek mięsa, jaki zdarzyło nam się kosztować. Danie niesamowicie proste do przygotowania, jedynym mankamentem jest konieczność pozostawienia mięso minimum na 8-10h w lodówce, jednak odrobina cierpliwość zostanie sowicie wynagrodzona !
Przygotuj:
1,5 kg schabu
1,5 l mleka
ziele angielskie
liście laurowe
gałkę muszkatołową
3-4 ząbki czosnku
Ewentualnie : musztarda
1. Schab myjemy, osuszamy, solimy, pieprzymy, przyprawiamy gałką, ewentualnie nacieramy musztardą. Odstawiamy na 24h do lodówki.
2.Po wyjęciu, schab obsmażamy (w całości) na oleju z każdej strony, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem, do którego wrzucamy pokrojony w plastry czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.
3.Pieczemy ok. 1,5 h w ok.200C, podczas gotowania co jakiś czas odwracamy schab.
4.Z wywaru pozostałego po pieczeniu, przygotowujemy sos (podgrzewamy i lekko zagęszczamy odrobiną mąką).
Powiem ci że ciekawy przepis.
Zachęcam do przetestowania 🙂