IMG_0941

Gazpacho

Podobno wracają upały, z tą zupą nie będą one dla Was straszne.

Przygotuj:

1,5 kg dojrzałych pomidorów
300 g zielonego ogórka
½ czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
Pieprz, sól
500 ml soku pomidorowego (u mnie z tabasco)
Opcjonalnie: 1 papryczka chilli

1. Pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz z nich skórkę. Ogórka obierz ze skóry.
2. Zostaw 1-2 pomidory, kawałek ogórka ok. 6 cm oraz niewielki kawałek papryki, a resztę warzyw zmiksuj w blenderze na gładką masę.
3. Do zmiksowanych warzyw wlej sok pomidorowy a następnie całość przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Jeśli użyty sok pomidorowy nie był ostry, możesz dorzucić pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli bądź użyć mielonej papryki.
4. Zupę włóż do lodówki, żeby się schłodziła.
5. Pozostawione warzywa (pomidory, ogórki) oraz paprykę pokrój w drobną kostkę.
6. Zupę podawaj z grzankami bądź z kawałkiem bagietki, posypaną pokrojonymi w kostkę warzywami.

  IMG_0942

2 thoughts on “Gazpacho

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s