Chłodnik ogórkowy

Mówią, że upały już odpuszczają, ale w razie gdyby powrócił prosty przepis na kolejny chłodnik.

Przygotuj:

1,5 l maślanki
1 l kefiru
2 zielone ogórki
5-6 ogórków kiszonych
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól, cukier

Dodatkowo: kilka łyżek zalewy z ogórków, natka pietruszki, 1/2 papryczki chilli

  1. Ogórki zielone obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie posyp je solą i odstaw, a po kilku minutach odlej nadmiar wody. Ogórki kiszone zetrzyj bez obierania.
  2. Do ogórków dodaj maślankę i kefir. Przypraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, dodaj trochę zalewy z ogórków kiszonych. Możesz dodać także drobną posiekaną papryczkę chilli.
  3. Chłodnik włóż do lodówki. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką pietruszki oraz prażonymi pestkami dynii.

IMG_0823 IMG_0821

1 komentarz do “Chłodnik ogórkowy

Dodaj komentarz