Danie niesamowicie proste do zrobienia, z sezonowymi owocami, wręcz idealne na upalne, letnie dni.
Przygotuj:
1 podwójną pierś z kurczaka
3 brzoskwinie (moje były naprawdę sporych rozmiarów, jeśli są mniejsze weź 4-5)
200ml śmietany 12% (pewnie lepsza byłaby 36%, ale trzeba ograniczać tłuszcze)
2 łyżki masła
chilli,
imbir marki Prymat
1.Przygotowujemy mięso: myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dużą ilością chilli i imbiru (chodzi o to by smak ostry bilansował się z naturalną słodyczą brzoskwiń). Odstawiamy na 2-4h do lodówki.
2. Brzoskwinie kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle. Posypujemy cynamonem.
3. Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka, a następnie przekładamy go do brzoskwiń. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka podgrzewamy śmietanę (odrobinę ją solimy i pieprzymy). Wlewamy ją do zawartości pierwszej patelni i całość mieszamy.
4.Podajemy z makaronem.
O, jak ja lubię takie słodko-ostre połączenia, mniam! Koniecznie muszę wypróbować :D. I wygląda faktycznie na dość proste do zrobienia, więc jest szansa, że jak to przyrządzę, to będzie jadalne (o ile oczywiście nie przesadzę z chili ;)). „pewnie lepsza byłaby 36%, ale trzeba ograniczać tłuszcze” – też się staram, gdzie tylko mogę, ograniczać tłuszcze np. mleko u mnie króluje o szaleńczej zawartości 0,5% tłuszczu ;).
ja nie jestem skłonna do aż takich poświęceń i mleko mam 1,5%, a czasem i 3,2% zdarzy mi się wypić,
0,5% kompletnie mi nie smakuje 🙂