Kurczak w sosie z brzoskwiń

Danie niesamowicie proste do zrobienia, z sezonowymi owocami, wręcz idealne na upalne, letnie dni.

Przygotuj:

1 podwójną pierś z kurczaka

3 brzoskwinie (moje były naprawdę sporych rozmiarów, jeśli są mniejsze  weź 4-5)

200ml śmietany 12% (pewnie lepsza byłaby 36%, ale trzeba ograniczać tłuszcze)

2 łyżki masła

chilli,

imbir marki Prymat

1.Przygotowujemy mięso: myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dużą ilością chilli i imbiru (chodzi o to by smak ostry bilansował się z naturalną słodyczą brzoskwiń). Odstawiamy na 2-4h do lodówki.

2. Brzoskwinie kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle. Posypujemy cynamonem.

3. Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka, a następnie przekładamy go do brzoskwiń. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka podgrzewamy śmietanę (odrobinę ją solimy i pieprzymy). Wlewamy ją do zawartości pierwszej patelni i całość mieszamy.

4.Podajemy z makaronem.

IMGP1928

IMGP1930

2 komentarze do “Kurczak w sosie z brzoskwiń

  1. O, jak ja lubię takie słodko-ostre połączenia, mniam! Koniecznie muszę wypróbować :D. I wygląda faktycznie na dość proste do zrobienia, więc jest szansa, że jak to przyrządzę, to będzie jadalne (o ile oczywiście nie przesadzę z chili ;)). „pewnie lepsza byłaby 36%, ale trzeba ograniczać tłuszcze” – też się staram, gdzie tylko mogę, ograniczać tłuszcze np. mleko u mnie króluje o szaleńczej zawartości 0,5% tłuszczu ;).

Dodaj odpowiedź do Reptilia Anuluj pisanie odpowiedzi