IMG_0778

Ciasto z truskawkami i masą budyniową

Otaczają mnie truskawkożercy, do których sama także się zaliczam ! Truskawki spożywam praktycznie codziennie i to w ilościach hurtowych. Ot taki truskawkowy detoks🙂 Truskawki są prawdziwą bombą witaminową, a przy tym nie dokładają nam zbyt dużo w biodrach, bo zawierają tylko ok. 30-35 kcal w 100g. Świetnie odkwaszają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Nie wiem jak Wy, ja biegnę do kuchni po kolejną porcję truskawek!🙂


Przygotuj:

Na biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Na masę budyniową :
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklankę mąki pszennej,
1 łyżkę mąki ziemniaczanej,
1 l mleka,
3/4 szklanki cukru,
250g masła
cukier waniliowy
1 jajko

Dodatkowo:
1 duże opakowanie herbatników
2 galaretki truskawkowe
300g truskawek
tabliczkę gorzkiej czekolady lub kakao (do posypania)

1. Z podanych składników przygotuj biszkopt : białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier. Kolejno żółtka. Na koniec wsyp przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.35 minut w temperaturze 180 C.

2. Do miski wsyp mąki, budyń i jajko. Dodaj 1,5 szklanki mleka, całość wymieszaj (najlepiej za pomocą blendera, żeby nie było grudek). Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszaj ok. 5 min, aż wszystko się zagotuje.  Odstaw budyń do wystudzenia.

3. Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia.

4. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową (pozostaw ok.1/4 na górę ciasta). Na niej ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką.Włóż do lodówki, aby galaretka się ściągnęła.

5. Na warstwie galaretki ułóż herbatniki i posmaruj je resztą masy. Górę ciasta udekoruj startą gorzką czekoladą (albo użyj kakao).

6. Ciasto włóż do lodówki. Zajadaj po upływie kilku godzin.

IMG_0776 IMG_0777

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s