IMG_0482

Risotto z groszkiem i kurczakiem

Zanim wypróbujesz ten przepis upewnij się, że jesteś szczęśliwym posiadaczem ryżu do risotto. Nie, nie używaj zwykłego, bo zamiast kapitalnej włoskiej potrawy wyjdzie mało apetyczna breja. Ryż do risotto ma zupełnie inne właściwości, dzięki czemu ziarna zachowują swoją sprężystość. Zdecydowanie doradzam użycie ryżu do risotto.

Przygotuj:

250 g ryżu do risotto
1 podwójną pierś z kurczaka
1 puszkę groszku
ok. 1 litra bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wina
ok. 50 g masła
1 cebulę
3 ząbki czosnku
oregano

Dodatkowo: starty parmezan

1. Kurczaka umyj, pokrój w niewielką kostkę, posól, popieprz i przypraw sporą ilością oregano. Odstaw na 30 min do lodówki.

2. Po tym czasie usmaż go na patelni, na której przygotowywać będziesz risotto. Po usmażeniu przełóż na talerz (tłuszcz pozostaw na patelni).

3. Na patelnie dodaj kawałek masła (ok. 25 g), a następnie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

4. Po zeszkleniu cebuli dodaj ryż i przesmaż go ok. 3 min.

5.Następnie dodaj 1 chochlę bulionu. Całość wymieszaj. Po wchłonięciu przez ryż całości płynu, dodaj kolejną chochlę bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj wino. Zwiększ moc kuchenki, aby alkohol szybciej odparował.

6. Na koniec dodaj groszek i usmażonego kurczaka. Chwilę podsmażaj (jeśli risotto jest za suche dodaj masła lub odrobinę bulionu, tak by otrzymać kremową konsystencję).

7. Po wyłączeniu kuchenki włóż do patelni pozostałą część masła i pozostaw ją na ciepłej płytce pod przykryciem na ok. 5 min. Po tym czasie dokładnie wymieszaj risotto.

8. Podawaj z tartym parmezanem.

IMG_0480

 IMG_0483

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s