IMGP2944

Sałatka z roszponką, bobem i mozarellą.

Miał być przepis na chłodnik litewski, ale że nastąpiła gwałtowna zmiana aury i chwilowo w strugach deszczu odpoczywamy od upałów, toteż wstrzymamy się z przepisem na chłodniki, w zamian za to polecam Wam świetny przepis na wyśmienitą i zdrową sałatkę !

Przygotuj:

1 opakowanie roszponki (może być także każda inna dowolna sałata)

1 opakowanie bobu (ilość bobu zależy od osobistych preferencji, ja bardzo go lubię, więc sobie go nie szczędziłam🙂 )

1 opakowanie mozarelli w kulkach

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 pęczka natki pietruszki

mielona papryka chilli

sól, pieprz

Dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo, prażony sezam,

1. Myjemy bób, a następnie gotujemy go ok. 10-15 min w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (pod koniec gotowania solimy wodę). Odcedzamy go i odstawiamy do wystudzenia.

2. Myjemy liście sałaty, odwirowujemy je.

3. Z oliwy, cytryny, i pozostałych przypraw przygotowujemy dressing.

4. Na talerzach układamy liście roszponki,  które polewamy dressingiem. Na nich układamy bób i kulki mozarelli. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka. Całość pieprzymy i posypujemy prażonym sezamem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Porcja na 2 osoby. IMGP2939 IMGP2940   Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Lato w pełni!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s