IMGP2628

Domowe batony musli.

Dziś mam dla Was przepis na wyśmienitą i całkiem zdrową przekąskę. Bez domowych batonów musli nie odbędzie się żadna dłuższa podróż. Piekę je gdy w planach mam intensywne wspinaczki górskie, wyjazd na narty czy jakąkolwiek inną wyprawę. Świetnie sprawdzają się także jako przekąska do pracy, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wypróbujcie!

Przygotuj:

500 g płatków jęczmiennych (mogą być każde inne, odradzałabym jedynie te „błyskawiczne”)
1 puszkę skondensowanego słodzonego mleka

Reszta składników jest zupełnie dowolna, ja na ogół dodaję:

sporą garść słonecznika
garść żurawiny
pestki dyni
¼ szkl. siemienia lnianego
½ szkl. otrębów pszennych

Możesz także dodać rodzynki, inne suszone owoce np. morele, śliwki (proponowałabym je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki), posiekane orzechy, len mielony.

1. Do miski wsypujesz wszystkie suche składniki. Zalewasz mlekiem z puszki i bardzo dokładnie mieszasz, tak by składniki były oblepione mlekiem.

2. Całość rozkładasz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dociskasz, tak by całość miała równą powierzchnię.  Pieczesz ok. 40 min w 180C.

3. I bardzo ważne : kroisz kiedy całość jest jeszcze ciepła. W odmiennym przypadku może się skończyć na zmniejszeniu kolekcji Twoich noży🙂

IMGP2617

IMGP2619

IMGP2621

IMGP2622

Przepis trafia do akcji :
Dietetyczne ciasteczka

5 thoughts on “Domowe batony musli.

    • Szczerze mówiąc, nigdy nie zdarzyło mi się użyć samego miodu. Do tej pory ograniczałam jedynie ilość mleka (do 2/3 puszki), dodając przy tym parę łyżek płynnego miodu. Nie wiem jaka będzie ich konsystencja, jeśli w ogóle zrezygnuje się z mleka, ale jeśli będziesz je przygotowywać w takim sposób, chętnie dowiem się jaki był efekt końcowy🙂

      pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s