Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym

Dziś na blogu kolejne ciasto, tym razem pieczone przez moją mamę, która jest absolutnym mistrzem cukiernictwa. Ciasto to zrobiła podczas mojego ostatniego pobytu w domu. Jest po prostu nieziemsko dobre, koniecznie spróbujcie ! Zostawiam Was z nim życząc smacznego !

Przygotuj:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
320g cukru + 2 łyżeczki cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
100 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
25 ml soku z cytryny + 6 łyżek
500 g kremówki
1 opakowanie galaretki cytrynowej
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo : 20 herbatników

1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Na końcu dodaj 1 łyżkę wody. Wymieszaj wszystko delikatnie, wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180C przez 20 min.

2. W garnku zagotuj sok z cytryny, 1 szklankę wody oraz 220g cukru. W ½ szklanki wody rozmieszaj budynie. Wlej do gotującego się syropu i mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Po wystudzeniu utrzyj z masłem na gładką masę.

3. Ostudzony biszkopt nasącz ponczem przygotowanym ze 150 ml przegotowanej wody, 2 łyżek soku z cytryny i 2 łyżeczek cukru. Na biszkopt wyłóż masę budyniową. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 min.

4. Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Kremówkę ubij z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę. Powstałą masę wylej na masę budyniową.

5. Na wierzchu ciasta ułóż herbatniki i lekko dociśnij. Polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą bądź przygotowanym lukrem.

6.Ciasto trzymaj w lodówce.

IMGP2382

IMGP2383

IMGP2386

6 komentarzy do “Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym

Dodaj odpowiedź do dziewczyna_z_kodeksem Anuluj pisanie odpowiedzi