Sernik na ciemnym spodzie.

Kolejny sernik na blogu, muszę przyznać, że to chyba mój ulubiony !

Przygotuj:

Ciasto:
¾ kostki margaryny
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 kg sera
7 żółtek
7 białek
1 i 1/4 szkl. cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 kostka masła

Dodatkowo: skórka kandyzowana, rodzynki, co kto lubi

1. Mąką z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na części (2/3 ciasta odłożyć na spód, 1/3 na górną warstwę). Powstałe części podzielić na mniejsze kawałki (ja z każdego robię mniejsze kulki, w foliowych torebkach wrzucam do zamrażalnika na min.1 h).

*dzięki dzieleniu ścierasz na tartce mniejsze ilości ciasta, a ciasto nie ociepla Ci się w dłoniach. Poza tym mniejsze porcje ciasta szybciej i lepiej się mrożą.

2. Masa serowa: za pomocą miksera utrzyj masło, następnie dodaj do niego cukier. Ucieraj, aż powstanie gładka masa. Stopniowo wrzucaj po jednym żółtku. Kolejno dodaj ser oraz budyń. Na końcu, za pomocą drewnianej łyżki, połącz z pianą ubitą z białek.

3. Formę 25×40 cm wyłóż papierem. Zetrzyj część ciasta przeznaczoną na spód, wylej na nie masę serową, a na jej wierzch zetrzyj pozostałą resztę ciasta. Piecz przez ok. 1 godz + 10 min 190C. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, aby odrobinę wystygł.

IMGP2359

IMGP2362

Reklamy

2 thoughts on “Sernik na ciemnym spodzie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s