IMGP2295

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Każdy kto choć trochę mnie zna, wie, że jestem ogromnym łasuchem. Dzień bez czegoś słodkiego, to dzień absolutnie stracony. Jedynym pocieszeniem w tej mej słabości jest to, że nie przepadam za kupnymi słodyczami i zdecydowanie wolę domowe wypieki. Uważny obserwator, oprócz miłości do słodyczy, dostrzeże także inną mą cechę, a mianowicie przywiązanie do pewnych rytuałów. Ujawnia się to przede wszystkim przy okazji spożywania kawy. To zapewne efekt wychowania, gdyż w moim domu wspólne picie kawy było zawsze istotnym punktem życia rodzinnego (zwłaszcza tej niedzielnej spożywanej w liczniejszym, niż na co dzień, gronie). Mimo, że już dawno wyprowadziłam się z rodzinnego domu, spożywanie kawy nadal celebruję. Jednak mój codzienny rytuał przybrał nieco inną formę. A wygląda ona mniej więcej tak:

1. Zanim przystąpisz do parzenia kawy, upewnij się czy w zajmowanym lokalu znajdzie się coś słodkiego.

2. Jeśli wynik przeszukania szafek doprowadził do odnalezienia poszukiwanego produktu, przejdź do punktu 5.

3. Jeśli w wyniku dokonanego przeszukania nie udało się odnaleźć poszukiwanych słodyczy, postępuj zgodnie z dalszymi wskazówkami.

4.Otwórz lodówkę, wyjmij ciasto francuskie. Włącz piekarnik. Zrób ciasteczka.

5.Po wyjęciu gotowych ciasteczek, zaparz kawę. Teraz możesz cieszyć się swoją popołudniową kawą.

Dzisiejszy przepis jest wszystkim zapewne absolutnie dobrze znany, i wykorzystywany nie tylko na potrzeby zaspokojenia własnego łakomstwa, ale i dla podjęcia niezapowiedzianych gości. Ciasto francuskie jest stałym bywalcem mojej lodówki, i nie raz uchronił mnie przed katastrofą.

Przygotuj:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczkę przyprawy do piernika marki Prymat
cukier

1. Rozwiń ciasto francuskie i starannie posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Następnie całe ciasto obsyp obficie cukrem oraz przyprawami

2. Ciasto zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Zakończ zwijanie jednej strony w połowie ciasta, i to samo zrób od drugiej strony.

3. Delikatnie ściśnij powstałe wałeczki i wierzch posmaruj jajkiem. Pokrój na kawałeczki o grubości ok. 1 cm.

4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz ok. 15-20 min w 200C.

5. Zajadaj, np. z dżemem.

* możesz je przygotować w wielu wariantach: dodać cukier wanilinowy, pominąć przyprawę do piernika, wybrać jedynie cynamon, bądź posmarować ciasto cienką warstwą marmolady.

IMGP2285

IMGP2294

IMGP2293

IMGP2299

3 thoughts on “Ślimaczki z ciasta francuskiego

  1. Prostota i szybkość, w zabieganym świecie prawników na wagę złota. A moze tak w wolnej chwili pokusilabys sie dziewczyno z kodeksem o zrobienie własnego ciasta francuskiego, myśle ze twoi fani byliby zachwyceni. A i owszem ciastka smaczne.

    • obawiam się, że me wrodzone lenistwo nie pozwoli mi na zrobienie tak pracochłonnego i wymagającego wielokrotnego wałkowania ciasta, ale może kiedyś się przełamię🙂 W razie zmiany decyzji, na pewno zakomunikuję to na blogu, tymczasem pozdrawiam !

  2. Lenistwo ? Chyba inaczej rozumiemy to pojęcie. Prowadzenie bloga z dwóch rożnych dziedzin (choć mających jakiś wspólny mianowik, np. Taktykę ), ukończone studia prawnicze. Dziewczyno z kodeksem , lenistwem to jest siedzenie w domu na kanapie z pilotem w ręku. samobiczowanie nie jest modne. Pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s