IMGP2224

Krem ze świeżych pomidorów

Jestem z tych, którzy miłością największą darzą zupę ogórkową. Stąd pomidorowa bardzo rzadko gości na mym stole. Tym razem zrobiłam wyjątek. Jako, że sezon na świeże warzywa w pełni, a pomidory  są aktualnie tanie jak barszcz, zrobiłam z nich krem, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjna pomidorowa !

Przygotuj:
1,3 kg dojrzałych pomidorów
1,7 l bulionu
3 marchewki
1 pietruszkę
4-5 niedużych ziemniaków
kawałek selera
½ opakowania śmietany 12% (dużej)
½ słoiczka koncentratu pomidorowego
paprykę mieloną ostrą
świeżą bazylię

1. Do bulionu wrzucamy obrane warzywa i gotujemy je do miękkości.

2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zupy.

3. Gotować aż pomidory się rozpadną, a następnie całość zmiksować za pomocą blendera.

4. Na końcu dodać trochę koncentratu i śmietany, doprawić ostrą papryką.

5. Podawać ze świeżą bazylią.

IMGP2222

IMGP2228

Biorę udział w :

Warzywa psiankowate 2013Akcja Zupa Krem

 

2 thoughts on “Krem ze świeżych pomidorów

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s