Ciasto „Zebra”

Zebra to ciasto przypominające mi, jak żadne inne, czasy dzieciństwa. Pamiętam, że jako mała dziewczynka uwielbiałam z mamą je piec.  Kiedy przychodziło do wylewania ciasta, zawsze wybierałam miskę z ciemnym ciastem i na przemian z mamą, stopniowo łyżkami przelewałyśmy ciasto na tortownicę tworząc pasy. Do dziś mam niezwykły sentyment do tego ciasta. Przepis na dzisiejszą zebrę pochodzi od pani Ewy Wachowicz.

Przygotuj:
5 jajek
1 ½ szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szkl wody (najlepiej użyć gazowanej)
1 szkl oleju
3 szklmąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Dodatkowo:  1 tabliczkę mlecznej czekolady, garść uprażonych i posiekanych orzechów włoskich

1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wodę i olej.
2.Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki.
3.Przygotuj tortownicę o średnicy 24-26 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na środek formy nakładaj na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (jasne ciasto wlewaj w środek ciasta ciemnego, ciasto rozlewając się ma stopniowo tworzyć pasy).
4.Piecz ok. 1h w 180C.
5. Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą i posyp uprażonymi orzechami.

IMGP2191

IMGP2185

IMGP2188

Biorę udział w :

Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

2 komentarze do “Ciasto „Zebra”

  1. Uwielbiam to ciasto, kojarzy mi się z wakacjami u babci. ale za cholerę nigdy mi te pay samej nie chciały wyjść.. ale wygląda tak smakowicie, że może się skuszę i spróbuję jeszcze ten raz..

    • Przyznam, że czasem mi też zdarza się, że zebra łapie lekkiego zakalca, ta na szczęście wyszła idealna.Jeszcze nie odkryłam, co go powoduje, ale podejrzewam, że zbyt mało ubite jajka z cukrem oraz za gwałtownie wlewany olej mogą być przyczynami niepowodzeń przy tym cieście.
      w każdym razie życzę powodzenia w pieczeniu 🙂

Dodaj odpowiedź do małami Anuluj pisanie odpowiedzi