IMGP2121

Szybkie ciasto z brzoskwiniami.

W ogrodzie urodzaj brzoskwiń, jak nigdy dotąd, trzeba je więc dobrze spożytkować. Dziś propozycja dla zabieganych, którzy uwielbiają sezonowe owoce, a nie mają czasu na produkcję wymyślnych deserów z ich udziałem. Wszystkim polecam przepis na proste i szybkie ciasto. W zamrażalce zaś robi się już sorbet, ale poczekamy z nim na zmianę aury, bo ta dzisiejsza nie zachęca do konsumowania lodów. W oczekiwaniu więc na powrót ciepła, zróbmy sobie ciacho !

Przygotuj:
3 szkl. mąki
3 całe jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.oleju
1 szkl.mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Dodatkowo: owoce sezonowe, u mnie brzoskwinie,

1.Jajka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej, mleko oraz wymieszaną z proszkiem mąkę.

2.Całość ucieramy na gładką masę.

3.Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie były to ćwiartki), układamy na cieście (pozostawiając niewielkie przerwy między kawałkami), lekko je dociskając.

4.Pieczemy 50 min w 180C.

*swoje brzoskwinie obrałam ze skórki, ale nie musimy tego robić. Aby skórka łatwo schodziła wystarczy naciąć brzoskwinie wzdłuż pestki (tak jakbyśmy chcieli je rozdzielać), następnie zalać wrzątkiem i poczekać 5 min. Po tym czasie owoce ostudzić pod zimną wodą, teraz skórka powinna zejść bez większych problemów.

IMGP2117

IMGP2118

IMGP2119

6 thoughts on “Szybkie ciasto z brzoskwiniami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s