IMGP1934

Łosoś na parze z warzywami

Mój absolutny nr jeden jeśli chodzi o obiad w upalny dzień.

Przygotuj:

Łososia

paczkę mrożonych warzyw

 1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, ja dodatkowo użyłam mielonej papryki.

2.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki (to opcja dla osób lubiących na wpół surowy czosnek, bo gotowanie na parze jest zbyt słabą obróbką dla tego warzywa, które nadal pozostaje bardziej surowe niż uparowane)

3.Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, nakładamy sito do parowania, układamy na nim rybę oraz lekko posolone i popieprzone warzywa, przykrywamy pokrywką.

Wersja dla nieposiadających odpowiedniego sita: do garnka włóż metalowy durszlak, sprawdza się równie dobrze.

4. Po ok. 25min ryba i warzywa są gotowe.

IMGP1935

IMGP1936

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s