IMGP1513

Kurczak po chińsku.

Dziś w kuchni przeniesiemy się na inny kontynent i spróbujemy zrobić coś po chińsku.

Przygotuj:

500 g filetu z kurczaka
200 g pieczarek
puszkę kukurydzy
3 marchewki
1 czerwoną paprykę
1 cebulę
4 ząbki czosnku
1 słoik bambusa konserwowego (swój zakupiłam podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki chilli (dla amatorów mniej ostrych smaków polecam zastąpić papryką słodką)

 1.Z oleju, sosu sojowego, chilli (bądź mielonej papryki słodkiej) przygotuj marynatę. Zalej nią pokrojonego na kawałki kurczaka, wstaw do lodówki na 20 min.

2.Do wody na ryż dodaj ok. 1-1,5 łyżeczki curry. Ryż ugotuj na sypko.

3. Na patelni bądź w woku, jeśli jesteś szczęśliwym jego posiadaczem, rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchew oraz pokrojone w plastry pieczarki. Całość delikatnie posól i smaż do momentu, aż nie woda nie odparuje z pieczarek czyli ok. 10-12 min. Następnie dodaj odcedzone z zalewy pędy bambusa, pokrojoną w paski paprykę oraz kukurydzę. Możesz dolać odrobinę sosu sojowego bądź 1/2 szkl. bulionu. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

4.Na drugiej patelni usmaż kurczaka i dodaj go do warzyw. Całość wymieszaj i podawaj z ugotowanym ryżem.

IMGP1515

IMGP1512

IMGP1514

Tym razem związki z jedzeniem jedynie w nazwisku..

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s