IMGP1466

Zielone naleśniki z serem.

Nigdy tego nie kryłam, że podobnie jak cała moja rodzina, jestem wielkim naleśnikożercą. Jadłam je już chyba na milion sposobów. Aby potrawa ta zbyt szybko mi się nie znudziła zaczęłam kombinować z masą naleśnikową. Ostatnio przygotowałam czerwone/pomarańczowe, przepis na nie znajdziecie TU, dziś z kolei zrobiłam je na zielono. Polecam ten przepis wszystkim, którym znudziły się zwykłe naleśniki z serem, a szczególnie polecam go rodzicom. Sama wiem jak trudno nakłonić dziecko do zjedzenia szpinaku, a dzięki tej potrawie nasze szkraby wcale nie wyczują co też konsumują. A więc smażymy!

 Przygotuj:

2 jajka

1 szkl. mąki

1 szkl.mleka

1 szkl.wody

300g szpinaku (u mnie były to liście zerwane wprost z ogrodu, następnie lekko obgotowane i zblendowane. Mrożonego szpinaku proponuję wrzucić zdecydowanie mniej, najlepiej stopniowo go dorzucać i obserwować kolor jaki uzyskuje ciasto)

Farsz:

300g sera białego

Jogurt

Bazylia, ewentualnie czosnek

1. Z mleka, jajka, wody i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, na koniec dodaj szpinak. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka. I tu mała dygresja: ciasto naleśnikowe najlepiej ujawnia fenomen miary „na oko”. Kiedy wiele lat temu zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, często zadawałam mojej mamie pytanie : „Ale ile mam tego dodać?”, na co równie często otrzymywałam odpowiedź: „No nie wiem, tak na oko”. Wtedy nie rozumiałam fenomenu miary „na oko”. Dziś, kiedy gotowanie nie sprawia mi trudności, a moja mama często korzysta również i z moich przepisów, rozumiem już o co chodzi z tym „na oko”. „Na oko” to efekt godzin spędzonych w kuchni przy garach i patelniach, to pokłosie przeczytanych książek kulinarnych i obejrzanych programów na temat gotowania. Miara „na oko” to wynik lat doświadczeń, które trzeba cierpliwie gromadzić.

2. Przygotowane ciasto posól i przypraw pieprzem oraz ziołami typu bazylia, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Z ciasta usmaż naleśniki.

3.Ser rozdrobnij widelcem, dodaj tyle jogurtu, by powstała smarowna masa (jego ilość zależy głównie od rodzaju posiadanego sera, czy jest on bardziej czy mniej suchy). Przypraw bazylią, solą i pieprzem (możesz wzbogacić go także czosnkiem czy to naturalnym czy sproszkowanym.

 4.Każdy naleśnik smaruj masą, podawaj z odrobiną jogurtu.

 IMGP1470

IMGP1463

IMGP1465

IMGP1468

Przepis zgłosiłam na konkurs :

Tłem muzycznym będzie zespół Pancakes i ich piosenka Naleśniki, do posłuchania tutaj:

4 thoughts on “Zielone naleśniki z serem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s