IMGP1372

Ciasto zwane Shrekiem.

Dziś przepis na jedno z moich absolutnych faworytów, jeśli chodzi o ciasta na lato. Shreka, bo o nim mowa, po raz pierwszy próbowałam u mojej mamy. Ciasto to im starsze tym lepsze, bowiem wraz z upływem czasu, biszkopty stają się miękkie i nie ma już obawy, że przy konsumpcji kawałek ciasta nam się przełamie i nie daj Boże, jego część wyląduje nam na kolanach. Szkoda tylko, że rzadko jest mi dane kosztować tego ciasta w tym optymalnym dla niego stanie, bo jego większość znika w mgnieniu oka, a po kilku dniach zostaje już po nim jedynie wspomnienie…

Przygotuj:

 Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Masa zielona:

1 duża butelka zielonego (900ml) napoju typu Kubuś (u mnie o smaku bananów i kiwi)

3 budynie śmietankowe

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30%

1 zielona galaretka

Dodatkowo:

2 opakowania delicji

2 zielone galaretki (u mnie agrestowe)

1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, potem porcjami cukier i olej. Na koniec zaś dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 st. C ok 35 min. Biszkopt studzimy.

2. W 1 szklance soku mieszamy budynie, resztę soku zagotowujemy. Po zagotowaniu gotujemy tak jak zwykły budyń. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.

3. Na jeszcze ciepłej masie układamy delicje biszkoptem na dół.

4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną, tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na delicje.

5. Dwie zielone galaretki przygotowujemy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.

6.Ciasto wstawiamy do lodówki.

* najlepsze jest 2-3 dnia, gdy biszkopty są już miękkie i wszystkie smaki tworzą idealną całość

**Przepis pochodzi z Gotuj krok po kroku nr 1/2013

IMGP1382

IMGP1374

IMGP1377

Swoje ciasto zgłosiłam w konkursie na Jedzenie z muzyką w tle, a muzycznym tłem dla Shreka będzie Bananowy song zespołu Vox. Wszystko to za sprawą soku, którego używam do jego przygotowania, a którego jednym z podstawowych składników są banany.

A tu macie do posłuchania oryginalne wykonanie zespołu Vox z festiwalu w Opolu w roku 1980.

6 thoughts on “Ciasto zwane Shrekiem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s