Ciasto z owocami dla leniwych.

Z racji trwającego weekendu majowego, dziś ani słowa o prawie. Za to absolutnie najprostszy na świecie przepis na ciasto. Teraz nie masz już wymówki, i po prostu musisz je upiec. Do jego przygotowania nie są potrzebne żadne sprzęty kuchenne (oczywiście poza piekarnikiem), ani innego rodzaju gadżety. Nie będziemy nic ubijać, ucierać ani nawet zagniatać, a swoje czynności ograniczymy jedynie do mieszania. Wystarczą Ci dwie miski oraz trzepaczka, którą (jeśli nie jesteś szczęśliwym jej posiadaczem)równie dobrze zastąpić może widelec. A więc do dzieła! Pieczemy !

Przygotuj:

2 ½ szkl. mąki
¾ szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
3 jajka
½ szkl. oleju
1 szkl. maślanki

Kruszonka: 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 60g miękkiego masła/margaryny

Dodatkowo: owoce

1. W jednej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich olej i maślankę, wszystko razem wymieszaj trzepaczką (widelcem) do uzyskania jednolitej masy.

2. Do drugiej miski wsyp mąkę wraz z proszkiem, cukier i cukier wanilinowy. Całość połącz z zawartością 1 miski, powtórnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

3. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście ułóż dowolne owoce (w moim przypadku wybór padł na brzoskwinie z kompotu, ale mogą to być także jabłka, truskawki, maliny, jagody, czym kuchnia bogata, odradzałabym jedynie śliwki, gdyż są za ciężkie i opadają na dno ciasta).

4. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią owoce.

5. Piecz 45-50min w 180C.

IMGP0940

IMGP0943

IMGP0941

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s